Obrazovanje partijskih kadrova

14:05 08. 09. 2020. FoNet

Beograd - Član Glavnog odbora Partije radikalne levice (PRL), nastale preimenovanjem Socijaldemokratske unije, sociolog Jovo Bakić izjavio je da želi da se posveti obrazovanju stranačkih kadrova, predstavljanju te partije u domaćoj i međunarodnoj javnosti i izgradnji stranačke osnove u opštinama Srbije.

Bakić je za dnevni list Danas najavio da će se verovatno kandidovati i za člana izvršnog odbora PRL i dodao da je organizovanje stranke u opštinama u Srbiji "svakako najvažniji" zadatak.

"Cilj je borba za prava svih poniženih i uvređenih ljudi u od nas otetoj Republici Srbiji", rekao je Bakić.

Partija radikalne levice prva je stranka u Srbiji koja nema predsednika, već će njome upravljati i odgovornost snositi pet članova Predsedništva.

Jedna od članica Predsedništva PRL, istoričarka Milena Repajić rekla je da su članovi te partije "ozbiljni kada kažu da ne žele koncentraciju moći u rukama jedne osobe ili jedne klike kako u partiji, tako i u društvu".

Ona je istakla da se PRL neće vezivati za jednu ličnost, "što je gotovo uvek slučaj na srpskoj političkoj sceni".

Ona je dodala da je zajedno sa novim imenom partije usvojen i novi Program i Deklaracija o radničkim pravima.

"Ova dva temeljna dokumenta ćemo predstaviti javnosti i raditi na njihovom promovisanju. Oni predstavljaju novinu u političkom životu Srbije jer u centar politike stavljaju socioekonomska pitanja – radnička prava, problem privatizacije javnih preduzeća i dobara, univerzalno pravo na dom, zdravu životnu sredinu, zdravstvo, obrazovanje, kulturu i slično", rekla je Repajić.

Ona je objasnila da sve to proističe iz "borbi na terenu, u okviru radničkih štrajkova i borbi protiv privatizacije, Združene akcije Krov nad glavom, Prava na vodu, studentskog pokreta" i najavila da će PRL nastaviti sa tim akcijama.

"Prvi put posle 30 godina napravili smo partiju koja može da ujedini i politički artikuliše sve te borbe, i prenese ih sa ulice i u političku, parlamentarnu arenu, ne odustajući od terenskog rada", rekla je Repajić. (kraj) vbr/bdb

Share: