Opozicija je ključna

15:30 10. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Komesar Evropske unije (EU) za proširenje Oliver Varhelji pozvao je danas i vlast i opoziciju u Srbiji da nastave učešće u dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, navodeći da EU ima razvijene mehanizme kojima prati stanje vladavine prava u Srbiji i da je politička opozicija ključna komponenta svake demokratske države.

Na taj način Varhelji je danas odovorio na pismo koje su članice opozicije koja je bojkotovala izbore poslale Evropskoj komisiji u julu, piše Juropian vestern Balkans.

U pismu je bila izražena duboka zabrinutost "erozijom" demokratije u Srbiji, pa je EU pozvana da formira ekspertske grupe koje bi pomogle da se reši politička kriza u Srbiji, po ugledu na rešavanje krize u Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina.

Opozicija je tada zatražila od EU da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaj o stanju demokratije i vladavine prava, kao i izveštaj o stanju u medijima, po ugledu na takozvani "Pribe" izveštaj koji je predstavljao osnovu za politički sporazum stranaka u Severnoj Makedoniji.

U odgovoru na ovo pismo, u koji je Juropian vestern Balkans imao uvid, Varhelji je istakao je da su reforme u oblasti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava ključne za Srbiju, kao i za sve druge zemlje kandidate za članstvo.

On je naveo je da EU već ima razvijen mehanizam praćenja ovih oblasti, koji je, kako je naglasio, dodatno unapređen novom metodologijom, zbog čega trenutno "ne vidi potrebu za dodatnim izveštavanjem".

Varhelji se u pismu osvrnuo i na ulogu opozicije u Srbiji i nastavak dijaloga između partija.

"Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da naglasim da je politička opozicija ključna komponenta funkcionalne demokratije. Srbiji je potreban širok dijalog između partija kako bi se postigle ključne reforme u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti, koje su neophodne kako bi se napredovalo u pristupanju EU. Zbog toga ohrabrujemo novu srpsku vladu i parlament da nastave, a vas da uzmete aktivno učešće, u dijalogu vođenom od strane Evropskog parlamenta, kao korak ka napredovanju u reformama vezanim za EU. Odgovornost svih strana je da igraju konstruktivnu ulogu", napisao je Varhelji.

On je u pismu opisao načine na koje Evropska komisija prati i analizira stanje u Srbiji.

"Kao zemlja koja pregovara o pristupanju, Srbija je podvrgnuta detaljnom procesu i metodologiji praćenja i izveštavanja o vladavini prava, posebno u okviru poglavlja 23 i 24. Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u Srbiju i pokreće razgovor sa vlastima o ovim pitanjima", napisao je Varhelji.

On je naglasio da EU već ima širok spektar sredstava da analizira i nadgleda napredak Srbije u ovkiru poglavlja 23 i 24, uključujući podatke koje dostavlja vlast, izveštavanje Delegacije EU u Srbiji, analize i podatke civilnog društva, stručnjaka i međunarodnih organizacija.

Varhelji je podsetio da se nova metodologija proširenja, koju je EU usvojila u martu, dodatno fokusira na fundamentalne oblasti kao što su vladavina prava i demokratija i predviđa nove mehanizme za njihovo praćenje, a rezultati tog praćenja biće predstavljeni u godišnjim izveštajima Evropske komisije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je predsednika Srbije Emanuela Makrona u julu da Srbija prihvata novu metodologiju proširenja, ali ovu odluku treba da donese Vlada, koja je još u tehničkom mandatu.

Usvajanje nove metodologije podržala je Stranka slobode i pravde, navodeći da će ona "u potpunosti razobličiti prirodu autokratskog režima Aleksandra Vučića i potvrditi da je Srbija zarobljena država", podseća EWB. (kraj) lj/bdb

Share: