Plagiranje - na vreme

13:22 13. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Nekadašnji poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Balša Božović - koji je podneo žalbu Pravnom fakultetu u Novom Sadu i, kako kaže, dokaze o tome da je Aleksandar Martinović šest puta objavio identičan naučni rad - ocenjuje da je funkcioner Srpske napredne stranke naučne radove "falsifikovao na vreme"!

Božović kaže da je teško proceniti da li odgovor Etičke komisije više vređa zdrav razum ili akademski integritet.

Komisija je, kaže, zaključila da je Martinović radove falsifikovao od 2005. do 2009. godine, a da je Kodeks o akademskom ponašanju donet 2010. godine, i da zbog toga nema osnova za pokretanje postupka protiv njega, "pa se zaključuje da je Martinović svoje radove falsifikovao na vreme".

"Time je Etička komisija jasno poručila studentima, njihovim roditeljima, budućim studentima i svim građanima Srbije da je važno samo nadmudriti sistem, varati, imati vezu, prepisivati i sticati korist za sebe, kao i da će takvo ponašanje ne samo proći nekažnjeno, već i naići na podršku i na jednom od najznačajnijih fakulteta, drugog po veličini univerziteta u Srbiji", navodi Balša Božović.

Na osnovu tih "lažnih i autoplagiranih naučnih radova", naglašava Božović, Martinović je stekao priliku da doktorira, a na kraju i da bude izabran u zvanje docenta, i da zarađuje sedam plata. (kraj) vip/bdb/nm

Share: