Bošnjacima smeta Sporazum

15:04 13. 09. 2020. FoNet/RTS

BEOGRAD - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izvestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog čega se uskomešala politička scena u Sarajevu i zašto Bošnjacima smeta Sporazum iz Vašingtona.

U dvočasovnom razgovoru, Dodik je upozorio Vučića, kao predsednika zemlje koja je potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, da Sarajevo računa i na ratnu opciju, "jer želi da diskredituje Srbiju kao garanta mira u regionu".

"U Sarajevu ista meta, isto odstojanje, vodi se antisrpska politika sa željom da se ukine i nestane Republika Srpska. Zbog toga i pokušavaju da diskfalifikuju Srbiju kao faktor mira u regionu", rekao je za RTS Milorad Dodik.

Kako kaže, svaki spoljno-politički uspeh Srbije i Srba je neprihvatljiv za političare u Sarajevu - Bošnjake i muslimane.

Otuda, kaže, i  Bakir Izetbegović ponovo poteže pitanje odgovornosti Srbije za genocid u BiH, iako je to već odbačeno. 

Politička scena u Sarajevu posebno se, kaže, uskomešala posle posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. 

"Bošnjaci su uvek bili mezimci SAD i zato sada pokazuju osećanje ugroženosti. A kada se pomene pitanje zašto je moguće da kada imate gotovo identičnu situaciju na Kosovu i BiH, Albancima je dozvoljeno, a Srbima nije pravo na samoopredeljenje u Republici Srpskoj. Zato Bakir Izetbegović i preti da se u BiH ništa neće završiti lako i da, ako treba, da će BiH braniti i novim ratom", kaže Dodik.

Srpski član Predsedništva tvrdi da pokretanje vojske nije moguće bez saglasnosti sva tri predstavnika u Predsedništvu a da, po Dejtonskom sporazumu, policija iz jednog entiteta ne može da prelazi u drugi, pa ne zna čime Izetbegović preti, "iako jačaju namensku industriju u Federaciji BiH, dok je u RS ona uništena".

On je podsetio i na dvostuke aršine koje međunarodna zajednica primenjuje prema Srbima i RS i da je o tome, pored ostalih, nedavno pričao i sa zvaničnikom SAD Metjuom Palmerom. Od stava da Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje Milorad Dodik ne  odustaje.

"Kada pitam zašto je gotovo u identičnoj situaciju na KiM i ovde u BiH po pitanju odnosa među narodima jednoj strani sve dopušteno, pa i pravo na samoopredeljenje i formiranje samostalne države, drugoj ne, nama kažu da ćutimo", kaže Dodik.

Dodik navodi da mu je Palmer na njegovu kontra tvrdnju da su slučajevi RS i KiM uporedivi, odgovorio ciničnim osmehom.

"Naš stav je da je uporediv i od tog upoređivana nećemo odustati", najavljuje Milorad Dodik. (kraj) nm

Share: