Srbija protiv Hezbolaha

17:53 13. 09. 2020. FoNet/RTS | Spomenka Vlatković

VAŠINGTON, BEOGRAD - Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da je najava da će Srbija označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini, još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost te terorističke grupe koju podržava Iran - da deluje u Evropi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da Srbija ostaje nepokolebljiva u borbi za mir i stabilnost, čime daje svoj doprinos sveukupnoj globalnoj bezbednosti.

U saopštenju Stejt dipartmenta se navodi da je ta važna akcija najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik Donald Tramp odredio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Beograda i Prištine, zajedno s koracima koje obe strane preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

"Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva", navodi Stejt dipartment.

U saopštenju se podseća da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i tzv. Kosovo.

SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije, bez razlike između takozvanog vojnog i političkog krila, piše u saopštenju. (kraj) nm 

 
 
 
Share: