EU nudi punopravno članstvo

15:53 18. 09. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Brisel - Državama zapadnog Balkana nudimo punopravno članstvo, kako su i odlučili lideri Evropske unije, a onima koji zahtevaju manje od toga poručujem da onda ne očekuju da će se Balkan prilagođavati našim pravilima, izjavio je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Da li će doći vreme da razmisli o institucionalnim aranžmanima sa zapadnim Balkanom koji bi bili ispod punopravnog članstva, Varheljija je pitao novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens, navodeći da već duže vreme postoji uzdržanost pojedinih zemalja EU u vezi s prijemom novih članica.

Komesar za proširenje naveo je da proces proširenja nije automatizam i da izbor neke zemlje da pristupi Evropskoj uniji mora da bude ozbiljan, što je moguće samo stvarnim reformama u zemljama kandidatima, što one znaju, prenosi Dojče vele.

Govoreći o pristupnim pregovorima sa Turskom, koji su počeli još 2005, Varhelji je ocenio da je ta država "nazadovala“, a na konstataciju novinara da „na kraju krajeva to važi i za Srbiju“ komesar za proširenje je rekao da "Srbija odaje pomešanu sliku", ali da vidi i napredak.

"Predsednik Srbije je tokom cele izborne kampanje pred parlamentarne izbore u junu bio izričito za članstvo u EU, a videćemo kako će jasan ishod izbora da se odrazi na spremnost na reforme srpske vlade“, kaže Varhelji.

On podseća da su zemljama koje žele da pristupe EU potrebne stabilne institucije koje bi morale da garantuju vladavinu prava, ljudska prava i zaštitu manjina.

"Proces proširenja je baziran na strogim, ali fer uslovima, u čijem središtu je pravna država“, podseća Varhelji, uz napomenu da podrška EU na kraju pomaže zemljama da ispune demokratske kriterijume.

Komesar naglašava da Evropska unija želi da se svi glavni gradovi zapadnog Balkana poveže autoputevima i železničkim prugama i navodi da su to realni projekti koje će EU finansirati u toku mandata ove Komisije.

Na pitanje da li će EU finansirati takve projekte čak i ako ih grade kineske kompanije, Varhelji odgovara da je izričit cilj da se privrede zapadnog Balkana tesno povežu sa EU i dodaje da ne vidi kako bi kineski investitori mogli da pobede na tenderima za autoputeve i železnice.

Na podsećanje novinara frankfurtskog lista da su kineski koncerni to uspeli u projektu Pelješkog mosta i pruge Beograd-Budimpešta, Varhelji kaže da su u pitanju „pojedinačni projekti“.

Upitan na kraju da oceni da li je EU, čak i kada ne nudi gotovo ništa, i dalje važnija za region od Kine, Rusije ili Turske, Varhelji kaže: „Ako želimo da iskoristimo privlačnost, onda punopravno članstvo u EU mora da bude na prvom mestu“. (Kraj) is

Share: