Srbija i NATO partneri

12:45 19. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je Srbija suverena zemlja i da Alijansa u potpunosti poštuje bezbednosne aranžmane koje ona izabere.

"Evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu su u direktnoj vezi, jer snage NATO-a, od kraja devedesetih, pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kaže Stoltenberg za "Kurir".

Podseća da su NATO i Srbija već 14 godina bliski partneri, "čije je partnerstvo zasnovano na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji".

"Redovno sam u kontaktu s predsednikom Vučićem i drugim liderima, a uz odličan rad naše Vojne kancelarije za vezu u Beogradu izgradili smo blisku saradnju u brojnim oblastima", naglašava Stoltenberg.

Podseća da NATO pomaže Srbiji da razvija bezbednosne snage i institucije; obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, a za 20 godina uložio je milione evra kako bi pomogao Srbiji da uništi više od 230 tona zastarele municije.

Na pitanje da li Alijansi smeta to što Srbija poslednjih godina oprema svoju vojsku, uglavnom naoružanjem iz Rusije i Kine, Stoltenberg je odgovorio odrično, ukazujući na partnerstvo NATO-a i Srbije.

Stoltenberg naglašava i da je NATO u potpunosti posvećen bezbednosti Kosova, i da više od dve decenije Kfor "uspešno radi svoj posao i daje veliki doprinos stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i zapadnom Balkanu".

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, poručuje da ne sme da se zaboravi prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti. (kraj) vip/nm

 

Share: