Ne prisvajati srpsko nasleđe!

14:17 19. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručuje da su osuđeni na propast svi pokušaji revizionizma i faslifikovanja istorije kojima pokušava da se ospori srpsko kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući nedavni tekst u prištinskoj "Kohi", Đurić ocenjuje da taj list raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost "kroz širenje grubih istorijskih falsifikata".

On ističe da je pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji postojala romejska, odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, "samo što Albanaca tu nije bilo".

"Povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svedoče da je u metosima živelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa", objašnjava Marko Đurić.

"Ne mislim da su Albanci zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine", poručuje Đurić (kraj) vip/nm

Share: