Držite nas za reč!

12:34 22. 09. 2020. FoNet | Vera Barišić, Ivana Šanjević

BEOGRAD - Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne razgovore Srbije i Kosova Ričard Grenel poručuje da se u sporazumima o kojima se govori ne radi samo o rečima na papiru, već o radnim mestima za ljude, aludirajući na današnji novi dogovor privrednih komora Srbije i Kosova o radnoj grupi za primenu sporazuma iz Vašingtona!

"Ne bismo ovde bili da nije predsednika Donalda Trampa koji je verovao da nešto drugačije može da bude urađeno i koji veruje da ekonomija mora da bude na prvom mestu", rekao je Grenel i naglasio da država ne stvara radna mesta, već privatni sektor.

"Ono što smo uradili u Vašingtonu je veliko, ali nije sve, želimo da nas držite za reč i da se ono što je na papiru pretvori u masovna radna mesta", naglasio je Grenel i ponovo poručio građanima Srbije: "Držite nas za reč".

On podseća da je to najveća delegacija iz SAD od vremena Džimija Kartera, kao i da su došli samo dve nedelje posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

"Imate svu pažnju vlade SAD i Donald Tramp je taj koji je rekao: 'Hajde da se okrenemo ekonomskoj normalizaciji. Ono što vidite je stvarna predanost američke administracije'", kaže Ričard Grenel, koji je odao priznanje predsedniku Srbije i premijerki, "jer zaista čine sve na strani Srbije da se ovo pokrene".

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je susret predstavnika privrednih komora Srbije i Kosova u Beogradu i predstavnika američke administracije znak snage vašingtonskog sporazuma, koji je potpisan u Beloj kući.

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići, u zajedničkoj izjavi predlažu osnivanje tima za ekonomsku saradnju, u okviru komora, koji bi trebalo aktivno da doprinosi procesu ekonomske normalizacije i daje smernice i pomoć svim stranama uključenim u primenu sporazuma iz Vašingtona.
 
"Da bi se efikasnije doprinelo primeni projekata, formiraćemo sektorske grupe u okviru tima, u kojima će se razmatrati, nadgledati i razvijati projekti iz specifičnih sektora", navodi se, pored ostalog, u zajedničkoj izjavi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež zahvalio je američkim predstavnicima na promeni u pristupu rešavanju veoma teških problema.

"Ono što ste uneli u proces koji je bio zaglavljen godinu dana jeste da razgovaramo o poslu, da vidimo šta je zajednički interes, a ne šta nas deli. Istorija će ovo pamtiti kao ugaoni kamen stabilnosti u regionu", rekao je Čadež obraćajući se Ričardu Grenelu.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ocenio je da je danas važno biti u Beogradu, "jer se posle dugo vremena može razgovarati o poslu i ovde i u Prištini, a ne više o politici".

Direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler predstavio je rad svoje organizacije, navodeći da je došao u Beograd s predstavnicima pet agencija, i s punom ekonomskom snagom američke vlade.

"Ovo je prva zajednička izjava Srbije i Kosova i želim da pohvalim hrabrost obe zemlje, Srbije i Kosova, što su izabrali narod umesto politike. Ekonomska normalizacija znači investicije i posao, a to je najvažnije", rekao je direktor DFC-a, naglašavajući da to nije gubitak jedne zemlje, a pobeda druge, već da pobeđuje region. (kraj) vbr/ivt/nm
Share: