Nema sukoba interesa

18:12 23. 09. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da je pre sklapanja ugovora sa firmom Aseko 2019. godine, u kojoj je zaposlen brat premijerke Srbije Igor Brnabić, kontaktirao Upravu za javne nabavke koja je zaključila da u tom slučaju nema sukoba interesa.

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da su se Upravi obatili pošto su znali da je brat premijerke Srbije Igor Brnabić zaposlen u Aseku i da su želeli da pokažu primer kako se postupa u tim slučajevima, te da su Upravi predočili da je najbolja ponuda na tenderu ponuda preduzeća Aseko, u kojoj je zaposlen Brnabić.

On je istakao da Aseko nije firma Igora Brnabića, već strana kompanija i da je ta kompanija dala najbolju ponudu za Centralni registar stanovništva.

On je dodao kako je Uprava obrazložila da sukoba interesa nema, pozivajući se na zakon kojim je definisan pojam "povezanih lica".

Prema njegovim rečima, Uprava je navela da je Ana Brnabić premijerka, da nije predstavnik Kancelarije, niti organ koji radi na javnim nabavkama, pa zato nema mesta primeni odredbe o sukobu interesa.

On je dodao da se Kancelarija obratila i Nemanji Nenadiću iz Transparentnosti Srbija i da ih je Nenadić uputio za Upravu za javne nabavke i dodao da, sa njegove tačke gledišta, posao na javnoj nabavci posao treba da dobije ponuđač sa najboljim uslovima, da su svi imali sve potrebne informacije i da su kriterijumi bili nediskriminatorski.

"Kancelarija za IT i elektronsku upravu radi potpuno transparentno, u najboljem interesu građana, vodeći računa o svakom dinaru iz budžeta Srbije. To smo dokazali jer je e-uprava glavno sredstvo za transparentan rad javne uprave, borbu protiv korupcije i otvorena je za svaki vid kontrole i nadzora", rekao je Jovanović.

On je rekao da je morao da se obrati kako bi građanima pružio ispravne informacije u vezi sa Centralnim registrom stanovništva.

Jovanović je ocenio da je potpredsednica Sstranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić danas izgovorila brojne neistine.

On je rekao da je od nešto više od 90 ugovora, koji je sklopila Kancelarija, samo jedan ugovor sklopljen sa kompanijom Aseko. (kraj) vip/and

 

 

 
Share: