Sužavanje prostora demokratije

17:12 24. 09. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas na Godišnjoj skupštini SANU da je pandemija korona virusa razgolitila izvesne političke tehnilogije i da su izbori, koji su se slili sa pandemijom, imali kao rezultat "drastično suženje prostora demokratije".

Kostić je u besedi, koja je objavljena na sajtu SANU, naveo da su socijalna entropija i energija nasilja koje su iz toga proizišle plašile svaku razumnu osobu, da su slike skorašnje brutalnosti još žive.

On je ocenio da se odlučivanje o ključlnim pitanjima odgirava u veoma uskom krugu, dok se od javnosti traži jedinstvo i saobrnost oko ideja koje javnost nije ni čula.

"U SANU je potrebno artikulisati odnos prema ideji politike kao misije i mesijanskog samožrtvovanja izabranih, a što se ipoljava i kroz kadrovska rešenja, stvaranje alternativnih ili uporednih realnosti i, konačno - estetskih zahtvatima nad okruženjem u kome živim od strane onih koji uvereni da su jedinu u posedu istine, pa stoga nikoga ne moraju da pitaju za mišljenje", rekao je Kostić.

Govoreći o ulozi SANU, Kostić je ocenio da je postojao dominantan odnos SANU i vlasti koji je bio zasnovan na razumevanju razlika u suštini njihovog delovanja, međusobnog poštovanja i kulturi dijaloga, ali da poslednjih nekoliko godina nije tako i da je odnos skliznuo u prostor "ravnodušnosti i hladne kurtoazije".

Istakao je da je vlast svoje obaveze prema SANU ispunjavala "do zareza", ali upadljivo nije pokazivala interes za kontaktima, za korišćenje u savetodavnom smislu kapaciteta koje SANU kao kuća ima.

Kostić je rekao da je svet na prelomu epoha, u kojem se dešava distorzija i izmena istorije, što treba da služi da narodi i države dele na one koji su predodređeni da vode i one čiji je zadatak da prihvataju sudbinu inferiornih.

On je istakao da čitavi prostori danas gube identitet i pripisuju im se novi grupni nazivi "poput besmislene odrednice Zapadni Balkan" sa idejom utapanja i uz osporavanje da neko strpan u te geostrateške fioke ima pravo da bude entitet.

"Tu vidim zadatak SANU, da se naučnom metodologijom suprotstavljamo menjanju činjenica, a uz to pruži otpor da nam obroke kulture serviraju i istoriju pišu drugi - pisaćemo je, ako bude pameti, sami sa kritičnošću koja će umeti i da boli", poručio je Kostić.

Danas je za generalnog sekretara SANU izabran akademik Zoran Knežević, član Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke SANU. (kraj) vip/and

 

 
Share: