Frapantno ćutanje Brisela

09:58 25. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Frapantno je što iz Brisela, koji je bio subpotpisnik Briselskog sporazuma, nema reakcije na najavu da se u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine neće govoriti o Zajednici srpskih opština (ZSO), izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je gostujući na TV Prva rekao da "niko više ne spominje ZSO" i upitao da li to znači da uskoro niko neće spominjati ni sporazum iz Vašingtona.

Dačić je rekao da "nije nelogično" što nije bio na potpisivanju tog sporazuma, jer se "dugo godina nije bavio time", kao i da su njegova Vučićeva agenda "različite".

On je rekao i da je pitao delegaciju Sjedinjenih Država koja je ove sedmice posetila Beograd i Prištinu da li su se "lepo proveli" u Prištini gledajući spomenike Bilu Klintonu i Bulevar Džoa Bajdena, na šta su se oni, istakao je Dačić, "smejali".

Dačić kaže da je "velika stvar" što je Srbija došla do toga da sklapa sporazume kao što je onaj iz Vašingtona, jer je svaki raniji odlazak u Vašington bio "rizičan", jer se znalo šta se očekivalo od Srbije, "a sada se nije pričalo o statusu Kosova".

On je rekao i da je bavljenje kosovskim problemom "driblanje na malom prostoru, disciplina za koju je potrebna psihička kondicija", i da je on spreman za to. (kraj) vbr/bdb/dpv

Share: