3D štampani respirator

17:03 29. 09. 2020. FoNet | Branko Vučković

Kragujevac - Austrija i Srbija su pokazale veliku solidarnost i uzajamnu podršku u borbi protiv globalne pandemije i njenih posledica, rekao je danas tokom posete Kragujevcu ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti.

On je istakao da je ta zemla, preko svojih partnera UNDP, UNHCR i MCK Austrije, pružila pomoć Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, u iznosu od 1,2 miliona evra za medicinsku opremu, podršku ranjivim grupama i pomoć́ centrima za azil.

Evropska unija pomaže celom regionu paketom pomoći od 3,3 milijarde evra, a doprinosom Austrijske razvojne agencije UNDP novoj inicijativi za podršku lokalnim rešenjima u borbi protiv kovida 19, kroz istraživanje i lokalnu proizvodnju respiratora, želimo da ojačamo otpornost Srbije u odgovoru na pandemiju, rekao je Luteroti.

Luteroti i stalna predstavnica Programa UNDP u Srbiji Fransin Pikap posetili su danas Univerzitet u Kragujevcu, gde su zajedno sa rektorom Nenadom Filipovićem posetili tim inovatora Centra za bioinženjering na Fakultetu inženjerskih nauka.

Taj tim je osmislio i napravio 3D štampani medicinski respirator, koji će nastaviti da razvijaju zahvaljujući finansijskoj podršci Austrijske razvojne agencije (ADA). (kraj) is/bv/dpv

Share: