Srbija najkorumpiranija

16:00 30. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da je Srbija samo na jednoj listi na vrhu jer je Vučićev režim, prema podacima Instituta u Bazelu, od Srbije napravio "najkorumpiraniju zemlju" u Evropi, saopštila je SSP.

Stefanović je rekao da se Srbija prema Forbsovoj listi koja rangira zemlje po bezbednosti od kovida-19 nalazi na 99. mestu od 100 zemalja.

On je dodao da je Srbija na listama koje pokazuju stanje demokratije u društvu sa izbornim autokratijama poput Belorusije, Mađarske, Turske.

Stefanović je dodao da režim uporno obmanjuje i domaću i međunarodnu javnost i da je čak, po priznanju doktora Predrag Kona, objavio netačne brojeve umrlih od kovida.

On je naglasio da je zbog svega toga tražio odgovor o finansijskom aranžmanu između britanske agencije za garantovanje izvoznih kredita UKEF i Vlade Srbije za izgradnju Moravskog koridora, navodeći da su detalji tog dogovora "umotani u tajnovitost i mrak, bez bilo kakvog opravdanog razloga".

Stefanović je istakao da finansijski aranžman između UKEF i Vlade Srbije mora biti otvoren za javno istraživanje, uvid i potpuno transparentan. (kraj) vbr/bdb

Share: