Zgrožen Vulinovom izjavom

16:03 04. 10. 2020. FoNet/Kossev | Ivana Šanjević

TIRANA - Premijer Albanije Edi Rama ponovo se oglasio povodom saopštenja ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i poručio da se zgrozio kada je shvatio da nije šala i da je Vulin koristio pežorativan naziv za Albance - Šiptari, prenosi Kossev.

 

Izjava Aleksandra Vulina koja je službeno objavljena na sajtu srpskog Ministarstva odbrane o tome da Rama radi na stvaranju velike Albanije, koju samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave, te da ono što međunarodna zajednica da Albancima ne može da se zabrani Srbima, izazvala je u subotu reagovanja kosovskih zvaničnika i albanskog premijera Edija Rame.

Rama je u subotu na Tviteru pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li se radi o mimu, uz isečak sa sajta srpskog Ministarstva odbrane, u kojem se za Albance u srpskom jeziku koristi i pežorativno ime Šiptar.

"Da ne postoji mogućnost da izjava jednog člana vlade 2020. godine dođe iz tako razuzdanih usta i tako mračnog uma. Tada sam shvatio da to nije mim", prenosi Zeri pisanje albanskih medija.

Rama navodi da su vojnici Slobodana Miloševića izvršili etničko čišćenje na Kosovu, da su one ubice koje su preživele sada u Beogradu, dok je OVK oslobodilačka formacija.

"Što se OVK tiče, oni su oslobodioci, a ne ubice. Ubice su u Beogradu. Oni ne mogu da promene jednostavnu činjenicu – Kosovo nije napalo Srbiju. Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci za etničko čišćenje. Bili su to vojnici Slobodana Miloševića. Redovna vojska koja je upotrebljena za silovanje i etničko čišćenje", prenosi Zeri deo Raminog govora.

On je naglasio da je dobro to da, dok ga u Srbiji optužuju da radi za veliku Albaniju, albanski ekstremisti u Prištini optužuju da radi za Veliku Jugoslaviju.

"Bio sam vrlo jasan. Regionalni šengen postavlja četiri uslova Evropske unije. Prvi uslov je sloboda Brisela u kojoj se ljudi mogu non-stop, bez zadržavanja, kretati preko granica. Želimo da uklonimo granicu i sa Srbijom, a albanski ekstremisti ovo ne vole. Cilj im je da danas budu taoci u kandžama prošlosti", kaže Edi Rama. (kraj) ivt/nm

Share: