Važne poruke EK

11:48 08. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Transparentnost – Srbija ukazala je danas da i najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK) pridaje veliki značaj korupciji kao problemu za napredak Srbije na evropskom putu i potvrđuje da državni organi nisu primenili brojne zakone i planove za borbu protiv korupcije.

"Pored toga što se reč 'korupcija' pominje na čak 77 mesta u ovogodišnjem izveštaju, o značaju koji je dat ovom problemu svedoči i činjenica da se o njemu govori u vezi sa svim ključnim uslovima EU integracija – u okviru političkih kriterijuma, vladavine prava, ekonomskog razvoja i javne uprave", piše u saopštenju organizacije Transparentnost – Srbija.

U ovoj organizaciji smatraju da ovogodišnji izveštaj, jasnije nego ikad ranije, ukazuje na nedopustivu praksu da se javne nabavke i javno-privatna partnerstava umesto po zakonu, ugovaraju na osnovu međudržavnih sporazuma i na osnovu posebnih procedura za izbor „strateških partnera“ kod infrastrukturnih projekata „od nacionalnog značaja“.

Evropska komisija je takođe podsetila na obavezu koju Srbija nije poštovala - da se i za hitne nabavke u vezi sa pandemijom Kovid-19 obezbedi primena zakonskih načela transparentnosti i konkurencije. (kraj) lj/č/dj

Share: