Snažna podrška Nemačke Srbiji

18:06 15. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović sastala se danas s ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom, novopostavljenim direktorom Nemačke razvojne banke u Srbiji Ridigerom Hartmanom i direktorkom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) za Srbiju Danijelom Funke i istakla da je nemačka vlada važan politički i ekonomski partner Srbije.

Mihajlović je istakla da bez stalne podrške GIZ i Nemačke razvojne banke ne bismo uspeli da postignemo sve što smo uradili u ovoj posebno izazovnoj godini, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Mnogo toga smo uradili u prethodnom periodu zajedno, od projekata zaštite životne sredine, uređenja otpadnih voda i kanalizacionih sistema u lokalnim samoupravama, do inkluzije Roma i Romkinja u naše društvo", rekla je ona.

Zorana Mihajlović je ukazala da je Srbija okrenuta razvoju i da je izuzetno značajna podrška Nemačke, koja je od 2000. godine kroz razne programe razvojne pomoći uložila 2,1 milijardu evra u našu zemlju, podsetivši da je Srbija u spoljnotrgovinskoj razmeni okrenuta ka Evropskoj uniji, te da je od 63 odsto te razmene najveći deo upravo sa Nemačkom.

"To je važno za našu budućnost i naš put ka EU i standarde koje želimo da uvedemo", dodala je Mihajlović.

Ambasador Šib je rekao da je današnji sastanak bio jako dobar, te da nemačko-srpska razvojna saradnja traje dugo, od 2000. godine.

"Ključne oblasti na kojima radimo su zaštita životne sredina, održivi razvoj i zapošljavanje, kao i dobra uprava. Imamo kvalitetnu saradnju s Vladom Srbije i Ministarstvom kao ključnim partnerom, imajući u vidu posvećenost unapređenju položaja romske zajednice kroz projekte koje zajednički implementiramo. Hvala vam na sjajnoj saradnji, verujem da ćemo tako nastaviti i sa novom vladom", rekao je Šib. (kraj) vbr/lč/dpv

Share: