BiH odbila priznanje Kosova

18:35 15. 10. 2020. FoNet

Sarajevo - Danas, u ovom momentu, Bosna i Hercegovina (BiH) zvanično ne priznaje Kosovo, što je veoma važno imajući u vidu da je ranije bila konfuzna situacija u kojoj su neki priznavali i neki nisu, ali sada imamo odluku da je Predsedništvo glasanjem odbilo odluku o priznanju Kosova, izjavio je Milorad Dodik, član Predsedništva BiH na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu.

"Nakon pokušaja da gospodin (Željko) Komšić povuče svoj ranije dati predlog, što više nije bilo moguće jer je to bila odluka Predsedništva BiH o kojoj se ponovo odlučivalo, na sednici se moralo glasati o odluci koja je ranije donešena", rekao je Dodik.

Prilikom glasanja, dodao je, gospodin Komšić nije glasao, gospodin (Šefik) Džaferović je bio uzdržan, ja sam bio protiv.

To formalno pravno i suštinski znači da Bosna i Hercegovina, odlukom Predsedništva, nije priznala Kosovo odnosno odbila je priznanje Kosova, istakao je Dodik.

To je formalno-pravna činjenica i formalno-pravna odluka, koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa. Drago mi je što smo konačno uspeli, zahvalan sam gospodinu Komšiću što je inicirao ovu tačku dnevnog reda i što se Bosna i Hercegovina opredelila oko tog pitanja, zaključio je Dodik. (kraj) 

Share: