Srbija posvećena kompromisu

22:47 15. 10. 2020. FoNet | Davor Pašalić

Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom dogovorena puna posvećenost Srbije nastavku dijaloga i traženju kompromisnog rešenja.

"Mi smo spremni za nastavak dijaloga, kad god ga Lajčak zakaže", poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija teži punopravnom članstvu EU, što je važno zbog investicija.

Vučić je ocenio da će pozicija Srbije u svetu biti snažnija što se više bude približavala EU i da je taj put određen napretkom u odnosima sa Prištinom.

Želimo da se dođe do kompromisnog rešenja, radi normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Kakve god teške razgovore da imamo, bolje da vodimo dijalog, nego da ne razgovaramo, jer u toj situaciji može doći do ugrožavanja života ljudi, mira i stabilnosti, izjavio je Vučić.

On je naveo da Srbija insistira na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i ocenio da je to uslov bez kojeg nema uspešnog nastavka dijaloga.

Suština Briselskog sporazuma je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, ocenio je Vučić, uz konstataciju da je Srbija ispunila sve elemente, dok Priština za sedam i po godina nije ništa uradila, tvrdeći da mora da poštuje Ustav Kosova. (kraj) is/drp/dpv

Share: