ZSO mora biti formiran

22:47 18. 10. 2020. FoNet | Milica Rilak

Beograd - Mandatarka Ana Brnabić izjavila je večeras da je Srbija implementirala sve što je potpisala u Briselskom sporazumu i poručila da, u tom smislu, nema daljeg dijaloga oko Zajednice srpskih opština (ZSO), već da ona mora da bude formirana.

Brnabić je u emisiji Hit Tvit na TV Pink istakla da je strateški cilj budućeg kabineta da Srbija postane članica Evropske unije (EU), ali je ukazala da je razočaravajuće što je EU dozvolila da ZSO ne bude formirana ni sedam godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

Kako je objasnila, "uvredljivo je za Srbiju da u izveštaju o napretku u evrointegracijama bude istovetan tekst i za Beograd i za Prištinu, da EU poziva obe strane da rade na implementaciji i da poštuju sporazume".

"Mi smo naš deo Briselskog sporazuma implementirali, a ono što danas Priština radi je dozvolila je EU - i oko toga nema daljeg dijaloga, ZSO mora da se formira, i to onako kakva je bila intencija i kako je potpisano u Briselskom sporazumu", predočila je Brnabić.

Prema njenim rečima, "to je civilizacijska norma, a crvena linija je da, ako nešto ispregovarate i potpišete, onda to i implementirate".

Ona je naglasila da je dijalog sa Prištinom "par ekselans" pitanje naše bezbednosti, sigurnosti i toga da nemamo situaciju kao u Nagorno Karabahu, da neko namerno, slučajno ili provokacijom napravi da imamo oružani sukob. zvs/mr/dpv

Share: