Oslobođenje naknadno poništeno

22:08 20. 10. 2020. FoNet | Anđelija Stojković

Beograd - Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je danas na tribini "Sloboda je sve!", povodom Dana oslobođenja Beograda, da je oslobođenje bilo završeno pre 76 godina, ali da je naknadno poništeno.

Ona je ukazala da je bitka za Beograd bila jedna od najvećih operacija Narodnooslobodilačke borbe i po broju žrtava odmah posle Sutjeske.

Stojanović je ukazala da je reinterpretacija događaja iz Drugog svetskog rata počela knjigom "Nož" Vuka Draškovića, koji je počeo rehabilitaciju četnika, a da puna rehabilitacija i reinterpretacija događaja počinje posle 5. oktobra, kada je tadašnji vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Milan St. Protić rekao da je za njega 20. oktobar okupacija, a ne oslobođenje.

Ona je ukazala da je posle 5. oktobra 2000. godine u Beogradu 900 ulica promenilo imena, kao i skoro sve škole koje su bile nazvane po partizanima i da je tada bilo pogrešno tumačenje da je antifašizam žrtva obračuna novih vlasti sa komunizmom.

Stojanović je rekla da je sada na dnevnom nivou prisutna ideologija i praksa fašizma, a da se grupice koje se protiv toga bore nazivaju domaćim izdajnicima i ocenila da je ta borba protiv unutrašnjeg fašizma dugotrajnija.

Na debati se govorilo o poslednjim upadima na izložbe, uništavanju izložbi i sličnim pretnjama u Beogradu.

Rediteljka Minja Bogavac rekla je da danas nema dovoljno suprotstavljanja unutrašnjem fašizmu u redovima umetnosti i kulture, ali da suprotstavljanja ima samo u tim redovima.

Novinar kolumnista Ljubodrag Stojadinović rekao je da su desne grupe prirodni saveznik režima, jer se režim od njih nikada nije ogradio i da građani u Srbiji trenutno žive u ambijentu izgubljene slobode.

"Većina pokorno ćuti i mi badava podstičemo mit o tome da smo buntovan narod. Mi smo odgovorni za ovaj status, ne Vučić. Sa Vučićem i njegovim ljudima se ne može pregovarati, niti sa odredima koje šalje", rekao je Stojadinović i dodao da je pravo građana da se brane ako neko želi da ih bije, a ne da trpi batine. (kraj) lj/and/dpv

Share: