Prioritet SAD ekonomska normalizacija

23:03 20. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Vašington - Zamenik pomoćnika generalnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za energetiku Metju Zais i izvršni direktor Regionalne kancelarije Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Džon Jovanović, u intervjuu Glasu Amerike rekli su da je primena Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije prioritet američke administracije.

"Ovde smo iz dva razloga, jedan je da se započne studija izvodljivosti za jezero, a drugi je da se radi sa Kosovom i susedima u regionu na tome kako stvoriti bolje veze na energetskom tržištu, bilo da je reč o električnoj energiji ili prirodnom gasu", rekao je Zais.

"Imamo strategiju za prirodni gas za Balkan. I ne postoji drugi način da Kosovo, osim njegovih mogućnosti, bude povezano sa susedima i ovo će pomoći kosovskoj privredi", dodao je on.

Zais je rekao da je njegova poseta povezana i sa prikupljanjem informacija i tehničkim procenama za jezero Gazivode.

"I u principu, da razumemo mogućnosti i koristi koje Kosovo može imati od upotrebe jezera i svega što jezero nudi, bilo da je to struja ili voda. Ovde smo u tehničkom kapacitetu i to je predviđeno ekonomskim sporazumom u Beloj kući. Ovo je jedna od preuzetih obaveza", objasnio je on.

Prema rečima Zaisa, američki stručnjaci će obaviti tehnički posao kako bolje iskoristiti jezero.

On je rekao da je danas ministru ekonomije doneo pismo u kojem poziva Kosovo da postane član Transatlantskog partnerstva za energetsku saradnju. To je, kako je rekao, još jedan način da se Kosovo poveže sa regionom i Evropom i da uživa tehničku i ekonomsku pomoć koju pruža američko Ministarstvo energetike.

Jovanović je istakao da je optimista u pogledu okvira Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije.

Nadamo se da će ovo povećati mogućnosti za obe strane da izgrade mere za izgradnju poverenja kako bi zajedno radile na ekonomskoj normalizaciji i da ćemo imati priliku da ojačamo privatni sektor na način da kako bi međunarodni privatni kapital mogao da dođe ovde, otvori više radnih mesta i ima dugoročni uticaj na obe ekonomije", rekao je Jovanović. (kraj) lj/js/dpv

Share: