Bez diplomatskih rukavica

22:43 22. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Beograd - Žustra sednica Saveta bezbednosti Ujedinjeni nacija posvećena Kosovu, vođena bez "diplomatskih rukavica", pokazala je da se Zapadu žuri da zatvori ovo pitanje i dodatno je osvetlila međusobne odnose velikih sila, rekao je danas srpski diplomata Vladislav Jovanović Sputnjiku.

Sednica je pokazala i da je Rusija argumentima svima stavila do znanja da od brzog rešenja za Kosovo nema ništa, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, na sednici je generalni sekretar UN prvi put javno kritikovao Prištinu zbog odnosa prema Specijalnom sudu, a Rusija je jasno stavila do znanja da su Rezolucija 1244 i misija Unmik neprikosnoveni..

Čvrst stav Rusija je na toj sednici pokazala i time što je ruski ambasador Vasilij Nebenzja oštro upozorio predstavnicu kosovskog ministarstva spoljnih poslova Melisu Haradinaj da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

On je protestovao zbog toga što se u uključenju u onlajn sednicu predstavnice Prištine videla zastava takozvane države Kosovo, rekao je Jovanović.

Ovakav stav Rusije nije iznađenje za Jovanovića, kao ni izjava nemačkog ambasadora Kristofora Hojsgena koji je od Srbije zatražio da prizna Kosovo, a ono što je za Jovanovića presedan bila je javna kritika Prištine.

"Stav generalnog sekretara u vezi sa rukovodstvom Prištine je nov. Tome je sigurno prethodila diskretna podrška Trampove administracije kojoj je dosta drskosti rukovodstva u Prištini koje se suprotstavlja i Beloj kući", ocenio je Jovanović. (kraj) is/js/dpv

Share: