Politika

Građanski demokratski forum: Ne poštuju se epidemiološke mere pri opraštanju od patrijarha Irineja

Pijetet nije opravdanje

21. 11. 2020. 17:21 | FoNet | Jadranka Stanimirović

Beograd - Crkva i državne institucije najavile su da će se opraštanje vernika sa patrijarhom i njegova sahrana odvijati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije korona virusom, ali već prvi čin ispraćaja, potpuno demantovao ove najave, ocenio je danas Građanski demokratski forum.

U vreme dok je kovčeg sa preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vernika je celivao i kovčeg i krst ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasim sigurno širenje zaraze među građanima. Time je pokazano da ni crkva ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan, ocenio je Forum.

U saopštenju Forum ističe da je "ovakvo ponašanje neoprostivo, pogotovo kada se zna da se upravo zbog ignorisanja epidemiološke opasnosti razboleo i patrijarh Irinej i nedavno mitropolit Amfilohije".

Građanski demokratski forum insistira da se crkveni, i još više državni, organi prema ovom događaju odnose odgovorno i zaštite građane od širenja bolesti koja već uveliko uzima tragičan danak. (kraj) js/dpv

Share: