Politika

Otvoreni parlament: Skupština isključila javnost iz debate o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Sumnje u integritet procesa

21. 11. 2020. 21:51 | FoNet

Beograd - Otvoreni parlament danas u saopštenju skreće pažnju javnosti da Narodna skupština Srbije,"tihim sazivanjem sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, bez otkrivanja imena kandidata, planira u ponedeljak, 23. novembra, da utvrdi predlog za novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti".

Sudeći po agendi predstojeće sednice koja je objavljena na sajtu Skupštine, ukazuje se u saopštenju, pred Odborom će se, na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, "naći samo jedno ime".

Otvoreni parlament napominje da je mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti upražnjeno već više od šest meseci, otkako je u maju ove godine istekao mandat Brankici Janković.

Umesto da najkasnije do kraja avgusta Narodna skupština izabere novog Poverenika, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, izbor je prvo bio onemogućen višemesečnim i bezrazložnim odlaganjem vladajuće većine da konstituiše Skupštinu.

Procedura je zatim pokrenuta preko noći, bez saopštavanja imena kandidata i poslaničke grupe koja ga je predložila, čime je Parlament zatvorio vrata za konsultovanje i uključivanje javnosti u debatu o odlukama koje donosi. (kraj) def/dpv

Share: