Tači znao šta ga čeka

21:40 25. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Beograd - Na Kosovu vlada politička kriza, otkako su četvorica bivših lidera OVK sprovedeni u Hag, a najavljenom kandidaturom Ramuša Haradinaja za mesto predsednika samo se dodatno komplikuje složena politička scena, rekao je danas u intervjuu za portal Kosovo Onlajn predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša.

"Sudija za prethodni postupak 26. oktobra donosi rešenje o određivanju pritvora za Tačija i ostale koje se realizuje 4. i 5. novembra kada se lišavaju slobode i sprovode u Hag. Tog trenutka počinje teška politička kriza na Kosovu, jer nije bio završen ciklus predviđen oko obezbeđivanja naslednika Hašima Tačija. Sam Tači je bio svestan šta ga čeka, jer je on svoji iskaz pred Specijalnim sudom započeo još polovinom decembra 2019. godine što je držano u tajnosti. Ideja je bila, zapravo da se spreči dolazak Vjose Osmani na mestu vd predsednika Kosova", rekao je Beriša.

Prema njegovim rečima, opšte je poznato da su UN i Euleks počeli odmah nakon zavšrtetka rata da prikupljaju materijalne i druge dokaze o likvidacijama i ubistvima počinjenih po nalogu Glavnog štaba OVK na čijem je čelu bila grupa koja čini samo prvu četvorku.

On smatra da će se do kraja godine njima pridružiti i ostala optužena lica iz Glavnog štaba OVK među kojima i Agim Čeku, Azem Sulja, Lah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši, Sabit Geci, Sami Ljuštaku i drugi komandanti iz operativnih zona.

Na pitanje može li da se dogodi da Ramuš Haradinaj nasledi Tačija, Beriša kaže da najavljenom kandidaturom Ramuš Haradinaj zapravo dodatno komplikuje složenu političku scenu, jer teško da će ubediti ostale partnere koji su u vlasti da mu obezbede potrebnu većinu.

"Hotijeva vlada bi mogla da završi mandat do kraja. Očekujem da će se ipak DSK i DPK dogovoiti i da će se tako prevazići kriza izazvana hapšenjem Hašima Tačija, jer će po starom i dobro isprobanom receptu glavnu ulogu u svemu imati američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet", istakao je Beriša. (kraj) vip/js/dpv

Share: