Tarzan ostaje u Beogradu

19:05 29. 11. 2020. FoNet | Davor Lukač, Ivica Strnčević

BEOGRAD, KRUŠEVAC - "Vlada Srbije će još večeras povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, kao unilateralni, jednostrani akt, jer su nam dobri odnosi iznad svega važni", najavljuje premijerka Ana Brnabić, posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. "Povlačenje odluke o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševiča dobra za zemlju, jer su život i odnosi između komšija mnogo više od konvencija", izjavio je predsednik u Kruševcu, navodeći da ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu.

Brnabić kaže da je Vučić zamolio Vladu da razmotri odluku od subote, koja je doneta nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, i da su ga ona i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poslušali, povlačeći odluku "kao akt dobre volje".

Kako je objasnila, Vučić ih je pozvao na razgovor da se konsultuju oko odluke da Milošević u roku od 72 sata mora da napusti Srbiju, "koja je doneta u skladu sa svim diplomatskim protokolima i Bečkom konvencijom, kao recipročna mera".

Vučić im je, prenela je Brnabić, rekao da podržava tu odluku i da su konvencije važne, ali da su život i prijateljstvo i saradnja Srbije s Crnom Gotom važniji i da i treba pružiti "još jednu ruku saradnje i prijateljstva".

"Nadam se da će se ovo protumaćiti kao akt dobre volje i da ćemo nastaviti da gradimo dobre odnose s Crnom Gorom", kaže Brnabić, dodajuči da su se u donošenju odluke konsultovali i s predstavnicima Srba u Crnoj Gori.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je za RTS da je Srbija postupila dostojanstveno i pružila ruku Crnoj Gori, s kojom želi da uspostavi najbolje moguće odnose.

Uveren je da ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije napravio diplomatski preršaj, kako je navedeno u obrazloženju crnogorske Vlade.

"A, i ako jeste, to nije razlog da bude proglašen personom non grata. Nije govorio o najvišem zakonodavnom telu, o odlukama Velike narodne Skupštine iz 1918, govorio je u pomirljivom, miroljubivom tonu, govorio je da različito gledanje na prošlost nije razlog da ne budemo sada bliski", naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković je istakao da tumačenje istorijskih događaja van konteksta tog vremena ne može da ne dovede do razmimoilaženja.

"Današnjom odlukom pokazali smo koliko smo veliki kao država i koliko je važno da imamo najbolje moguće odnose s Crnom Gorom, pokazali smo pruženu ruku. Spremni smo da ulažemo u to", kazao je Selaković, napominjući da su se pre donošenja odluke posavetovali s političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

"To je bio i njihov stav i zato mislim da je bila dobra odluka. Kad se neko s bratom sporečka, jer ga je uvredio, pokazuje koliko je veliki ako kaže da mu pruža ruku. Mi smo zainteresovani da jačamo odnose s Crnom Gorom i očekujemo da takve procese realizujemo sa novom vladom. S naše strane postoji velika spremnost i nikada nije postojao razlog da to ne činimo", rekao je Selaković. (kraj) dal/nm

Share: