Za mobilne kovid-objekte

16:52 04. 12. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Beograd - Narodna stranka pozvala je danas nadležne da hitno pojačaju kapacitete kovid ambulanti, jer veliki redovi uzrokuju da mnogi bolesnici zbog hladnoće i slabosti odustaju od čekanja i pokušavaju da se sami leče kod kuće, a da im nisu urađeni PCR test, osnovne laboratorijske analize i radiografija pluća.

"Pored organizacije telefonskog zakazivanja i savetovališta, koji mogu da smanje gužve za testiranje i olakšaju da se odvoje pacijenti oboleli od kovida od onih koji to nisu, neophodno je u PCR testiranje uključiti privatne laboratorije o trošku Reprubličkog fonda za zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zdravstvo.

U saopštenju se ističe da se kapaciteti kovid ambulanti mogu proširiti mobilnim objektima i većim brojem medicinskog osoblja na tim punktovima.

"Kada se uzme u obzir veliki porast broja zaraženih, nedostatak mesta u bolnicama, kao i činjenica da je značajan broj lekara zaražen, jasno je da preopterećenost sistema dovodi u pitanje mogućnost da svi kojima je to neophodno pravovremeno dobiju lekarsku pomoć", naveo je Odbor Narodne stranke za zdravstvo. (kraj) is/dpv

Share: