Izmene Ustava na referendum

12:48 05. 12. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

Beograd - Budući da se predlog za promenu Ustava usvojen na sednici Vlade, odnosi na sudove i javna tužilaštva, građani se o tome moraju izjasniti na referendumu, izjavila je savetnica za pitanja EU integracija u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM) i koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 23 Jovana Spremo.

Postupak izmene Ustava propisan je članom 203. Ustava Republike Srbije, i prema njemu Narodna skupština je dužna da akt o promeni Ustava stavi na republički referendum radi potvrđivanja, ako se promena Ustava odnosi na (…) uređenje vlasti, (…) i postupak za promenu Ustava. Budući da se radi o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, jednu od grana vlasti, građani se moraju izjasniti na referendumu, navela je Spremo za European Western Balkans.

Vlada Srbije saopštila je da su tom inicijativom, zajedno sa Ministarstvom pravde potvrdili čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23.

Međutim, Spremo ističe da se na sednicama Radne grupe NKEU za Poglavlje 23, zbog prethodnog izvrdavanja procesa od strane Ministarstva pravde, van Ustavom predviđene procedure, insistira da se detaljno opiše procedura predviđena i Poslovnikom Narodne skupštine (članovi 142-149). (kraj) lj/dpv

Share: