Tegeltiji ugrožen život?

17:13 08. 12. 2020. FoNet

Banjaluka - Ne postoje bezbednosni uslovi da Milan Tegeltija nastavi rad u Visokom sudsko-tužilačkom savetu (VSTS), jer su pretnje i pokušaji ugrožavanja njegovog života dostigli nivo u kome Republika Srpska ne može da garantuje atmosferu u kojoj bi obavljao svoj posao, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Obraćanje novinarima je usledilo posle sastanka Dodika, Tegletije i predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Tegeltija je samo jedan od "mnogih drugih" kadrova Republike Srpske koji se nalaze u istovetnoj situaciji, dodao je Dodik.

"Kadrovi iz Republike Srpske, koji sprovode politiku Republike Srpske, ostaju časni i ostaju deo projekta u Republici Srpskoj, a oni Srbi koji prihvataju da budu podanici politikama koje nameću političko Sarajevo i međunarodna zajednica - oni su prodani i kupljeni od strane tih faktora", poručio je Dodik.

Tegeltija je izjavio da je obavestio Dodika "o svemu što ste imali prilike da čujete u medijima" i naglasio da za njega lično, a veruje da je tako i za ostale članove Saveta iz Republike Srbije, "uslovi za rad na nivou Bosne i Hercegovine postaju nemogući".U takvim uslovima nemoguće je funkciju obavljati na dostojanstven i zakonit način, ocenio je Tegeltija.

"Kao predsednik VSTS izložen sam nezakonitim obaveštajnim i paraobaveštajnim aktivnostima, koje u svojoj konačnici, s punim pravom mogu da sumnjam, mogu da rezultiraju i ugrožavanjem mog fizičkog integriteta, što znači eventualnom mojom likvidacijom", rekao je Tegeltija i dodao da na takve uslove "teško da može da pristane", jer ovde nije reč o uslovima "koji bilo kom profesionalcu omogućavaju da časno i zakonito obavlja svoj posao".

O svim detaljima Tegeltija je, kako je rekao, obavestio Dodika i Cvijanovićevu, a svoju konačnu odluku saopštiće u četvrtak, "kako je i najavio".

Bosansko-hercegovački portal Istraga.ba objavio je 26. novembra audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivšeg člana VSTS Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija, posle čega je zatražena ostavka Tegeltije, a i Delegacija EU u Sarajevu uputila je isti poziv 3. decembra. Tegeltija je demantovao autentičnost snimka i podneo krivičnu prijavu tužilaštvu BiH. (kraj) dep

Share: