Od Bajdena - izbalansiran predlog

18:22 10. 12. 2020. FoNet

Priština - Administracija novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena bi trebalo da, posle konsultacija sa Beogradom, Prištinom i Evropskom unijom, ponudi jasan i izbalansiran predlog konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, rečeno je danas tokom konferencije "Budućnost dijaloga Kosovo - Srbija".

U protivnom, biće izgubljene još četiri godine, ocenio je profesor sa njujorškog Univerziteta Kolumbija Dejvid Filips, uz konstataciju da dijalog ne bi trebalo da se bavi sporednim problemima, već da vodi ka sporazumu koji doprinosi perspektivi članstva Kosova i Srbije u EU i jačanju njihove saradnje sa SAD.

Filips je izjavio da SAD treba da budu duboko uključene u razgovore Prištine i Beograda, ali je dodao da u septembru u Vašingtonu nije postignut nikakav sporazum, pošto nema papira koji su potpisali i Kosovo i Srbija.

To je politička deklaracija kojom su dve strane prihvatile da nešto urade, u sklopu izborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je Filips.

Izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković izjavio je da Srbija i Kosovo, slično kao u Vašingtonu, nisu ni Briselski sporazum potpisale međusobno, već sa EU.

Dobra strana Vašingtonskog sporazuma je jačanje ekonomske saradnje i nema razloga da Bajdenova administracija to ne podrži, rekao je Savković, navodeći kako se očekuje da će promenom u Beloj kući doći do jačanja saradnje Vašingtona sa Briselom.

Savković je izjavio da je, iz perspektive Beograda, u središtu bilo kakvog sporazuma sa Prištinom Zajednica srpskih opština na Kosovu, koja ne može imati status nevladine organizacije (NVO), već bi imala nadležnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite.

Izvršna direktorka prištinske NVO Grupa za pravne i političke studije Arbereša Lodža Stubla je rekla da dijalog treba biti nastavljen, ali ne po principu "jači dobija sve", kakav je zastupao Tramp. (kraj) vip/drp/dpv

Share: