Nema menjanja Dejtona

20:02 14. 12. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Banjaluka - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Banjaluci da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i pozvao sve da ga poštuju, uz poruku da svaki pokušaj njegovog rušenja može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

"Temeljni principi zahtevaju da svi problemi u Bosni i Hercegovini budu rešeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog mešanja", istakao je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, prenela je RTRS.

Lavrov je rekao da je sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika jer, kako je naglasio, Bosni i Hercegovini nije potreban međunarodni protektorat.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, dodavši da Rusija smatra da je ona ispravna.

Lavrov je istakao da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom u borbi protiv pandemije virusa korona, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Dodik je na konferenciji za medije rekao da je na sastanku sa Lavrovom razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

"Mi smo se godinama protivili međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato danas tražimo da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti", kazao je Dodik.

On je istakao da su takozvana Bonska ovlašćenja prevara i da svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju da budu ukinuti.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano o dobrim odnosima Republike Srpske i Rusije i da je konstatovano da nema otvorenih pitanja, a zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do Dejtonskog sporazuma, a posebno za podršku njegovoj implementaciji.

"Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma", istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo u NATO, a poručio je i da se Banjaluka neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

Naglasio je da Republika Srpska od Rusije nije tražila nikakvu podršku za secesiju, za šta neki pokušavaju da je optuže. (kraj) is/dpv

Share: