Zahvalni smo Rusiji

21:35 15. 12. 2020. FoNet

Beograd - Srbija je vojno neutralna i neće pristupati vojnim blokovima, zahvalni smo Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i jačanju naše vojne moći, nećemo joj uvoditi sankcije, a ventil na gasovodu Južnog toka odvrnućemo 29. ili 30. decembra jer imamo pravo da u svojoj zemlji postavljamo cevi gde hoćemo, ključne su poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa konferencije za štampu održane posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je boravio u jednodnevnoj poseti Beogradu.

Vučić je rekao da je zahvalan i ministru Lavrovu "na ličnoj podršci, koju pruža u međunarodnim organizacijama i institucijama, za očuvanje vitalnih interesa Srbije", a takođe i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ministru odbrane Sergeju Šojguu i Ruskoj Federaciji "na značajnoj podršci u jačanju odbrambenih kapaciteta" Srbije.

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije su razgovarali o situaciji u Evropi i "svemu što je povezano sa pozicijom Srbije".

"Dobio sam određene značajne informacije od ministra Lavrova", naglasio je Vučić.Zahvaljujući tim informacijama, dodao je, "možete iz jednog drugačijeg ugla da na objektivniji način sagledate situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi, tako da se trudimo da ta znanja i saznanja iskoristimo za napredak Srbije".

Vučić je rekao da je Lavrovu izneo ličnu zabrinutost, kao predsednika Srbije, za situaciju regionu."Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma i snage da sve nesuglasice rešavamo uvek mirnim putem, dijalogom", što je naše trajno opredeljenje, rekao je Vučić.

On je izjavio da "nemamo nikakvih problema pri kupovini ruskog gasa" i da nam "niko nikada nije ponudio" jeftiniji i bolji gas.

"A da mi odustanemo od kupovine ruskog gasa i da narodu kažemo - sad ćete da plaćate duplo skuplji gas, niti sam budala, niti ću da ponižavam svoju zemlju na taj način", kazao je Vučić.Srbija je spremna na diversifikaciju, "nema problema, ali dođite da vidimo te uslove", dodao je on i naglasio da imamo odlične odnose sa našim partnerima i da je na tim odnosima rađeno.

"Mi gradimo svoj gasovod, to je naš gasovod, šta nekog briga gde mi gradimo naš gasovod? Neće valjda neko da nam zabranjuje na našoj teritoriji da trpamo cevi u sopstvenu zemlju", upitao je Vučić i upozorio da on neće da "plaća reket bilo kome na svetu, na bilo koji način".Vučić je napomenuo da "jedva čeka da konačno bude sklonjen sa vlasti", u šta su "razni uložili mnogo desetina i stotina miliona evra", ali mu uprkos svemu ne pada na pamet da kupuje duplo skuplji gas "zato što se to nekome politički sviđa", te da će naš gasovod biti otvoren do kraja godine, 29. ili 30. decembra. 

U odgovoru na pitanje novinara Vučić je rekao da Crna Gora uvodi ili zadržava sankcije prema Ruskoj Federaciji, dodavši da su "oni sigurno bolji političari" od njega i da se Srbija neće pridružiti sankcijama jer samostalno donosi odluke."Ali sve to je sitnica u poređenju sa tim da je neko predstavnika srpskog naroda, u ovom slučaju Milorada Dodika, uporedio sa Hitlerom. U glave mnogih ljudi odavno je ušlo falsifikovanje istorijskih činjenica i mnogi zaboravljaju da su najstradalniji od hitlerovske ideologije - stradalniji više nego svi ostali jugoslovenski narodi zajedno - bili upravo Srbi", zaključio je Vučić. (kraj) dep

Share: