EPS odavno razdvojen

12:35 19. 12. 2020. FoNet

Beograd - Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić osporila je danas tvrdnje ministarke energetike i rudarstva Zorane Mihajlović da Elektroprivreda Srbije još nije odvojila svoje delatnosti i ukazala ministarki da je EPS to učinio "još pre pet godina", a SNS optužila za lošu kadrovsku politiku.

"Za razliku od Srbijagasa, EPS je još pre pet godina razdvojio svoje delatnosti u skladu sa važećim Zakonom o energetici, a takođe i u skladu sa Trećim energetskim paketom Evropske unije. Smešno mi je da vas ja tome moram podučiti, jer kao bivši ministar energetike ni danas o tome pojma nemate, iako bi trebalo da znate mnogo više i od mene", navela je u pisanoj izjavi Tepić.

Ona je navela i da "izdvajanje distributivne delatnosti ne znači da EPS ne može da bude vlasnik te iste distribucije.

"To je u skladu sa važećom regulativom Evropske unije, kao što je u skladu i sa važećim Zakonom o energetici Republike Srbije", obrazložila je Tepić i sugerisla ministarki Mihajlović da pogleda koliko u Evropi ima "vertikalno integrisanih" elektroprivreda, koje "u svojoj organizaciji imaju i proizvodnju i distribuciju električne energije i odlično posluju", uz ocenu da Mihajlović želi da "rasparča EPS".

Tepić je ocenila da EPS je gubitaš ne zbog “odvajanja delatnosti distribucije”, vec zbog "Srpske napredne stranke koja katastrofalno upravlja" Elektroprivredom i da je direktor od "profitabilne kompanije ponovo napravio gubitaša".  

Tepić je ocenila da je kadrovska politika SNS "smrtonosna i za EPS i za Srbiju"  (kraj) vip/dpv

Share: