Apsurd pravoslavnog spasitelja

15:49 09. 01. 2021. FoNet | Milica Rilak

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je ideja "pravoslavnog spasitelja" opasan flert i da je potpuno apsurdno u 21. veku prihvatati da je jedino rešenje da se u Srbiji živi normalno, po standardima savremene civilizacije, to da sveštenici izvedu promene i vode državu.

Nijednim svojim istupanjem crkva se nije kvalifikovala kao odgovoran, sposoban i progresivan činilac, koji bi Srbiju uredila na prihvatljiv način za sve njene građane, rekla je članica glavnog odbora LSV Nevena Subotić i ocenila da vrednosti poput poštovanja zakona, podele vlasti, ljudskih prava i demokratije ne zauzimaju visoko mesto u sistemu crkve i njenih sveštenika, prenela je Liga.

Ističe, međutim, da su građani koji podržavaju konzervativnu, klerikalnu, tradicionalističku opciju u kojoj Srpska pravoslavna crkva ima centralnu ulogu potpuno legitiman deo našeg društva, "ma koliko to nekom ne prija", ali da nedostatak "jake građanske opcije" dovodi do toga da i oni drugačijih političkih ubeđenja počnu da flertuju sa idejom "pravoslavnog spasitelja". (kraj) vbr/mr/dpv

Share: