Dobra saradnja sa NATO

17:18 21. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa komandantom Združenih snaga NATO u Napulju Robertom Burkom i izneo zabrinutost za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su ocenili da je dosadašnja saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, a posebno sa Komandom združenih snaga Napulju, dobra i da susreti na visokom nivou doprinose jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja, navodi se u saopštenju.

Stefanović je izrazio zabrinutost za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, podsećajući da najnoviji izveštaji Misije OEBS pokazuju da je došlo do povećanja broja incidenata kojima je pogođena srpska zajednica za više od 109,4 odsto.

On je istakao da Srbija očekuje podršku u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i što aktivniju ulogu Kfora, dodavši da čvrsto veruje da će Kfor obaviti svoju ulogu u očuvanju stabilnosti.

Govoreći o saradnji Srbije i NATO, Stefanović je istakao da Srbija saradnju sa svim partnerima ostvaruje na krajnje transparentan način u skladu sa svojom politikom vojne neutralnosti i podsetio da u tom kontekstu program "Partnerstvo za mir" predstavlja optimalni okvir saradnje.

Ocenio je da je dosadašnje angažovanje u različitim mehanizmima Partnerstva, kao i učešće u zajedničkoj obuci i međunarodnim vežbama, doprinosi razvoju interoperabilnosti, čiji je značaj za Vojsku Srbije najvidljiviji tokom angažovanja u mirovnim operacijama pod okriljem UN i EU. (kraj) is/ivt/dpv

Share: