Odlučio vajar

23:20 27. 01. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je za RTS da je zahtev vajara spomenika Stefanu Nemanji bio takav da se cena spomenika ne otkriva dok radovi ne budu gotovi i dodao da ne vidi razlog da ta cena, nakon dobijanja odobrenja, ne bude objavljenja.

Vesić je najavio da će na Savskom trgu biti urađena i rekonstrukcija zgrade Pošte i da će toj zgradi biti vraćena predratna Korunovićeva fasada.

On je podsetio da je trg bio predmet posebnog međunarodnog konkursa na kom su dobile arhitekte iz Španije koje su napravile trg, a zatim su vajari predlagali rešenje spomenika.

"Urađena je kompletna nova kanalizaciona crpna stanica. To su bili i infrastrukturni radovi, uređenje trga, podizanje spomenika, restauracija jednog spomenika kulture i sve je to trebalo uklopiti", dodao je Vesić.

Nova crpna stanica, navodi, počela je sa radom, ali je po propisima neophodno da prođe još mesec dana da bude u probnom radu, nakon čega će se kaže, srušiti stara crpna stanica.

On je najavio i da će za oko dva i po do tri meseca biti uspostavljen tramvajski saobraćaj ponovo iz Savske porema Nemanjinoj.

Naveo je i da je konkurs za spomenik bio dvostepeni.

"Komisija je u prvom stepenu izabrala pet rešenja i davala svoje sugestije. Jedna od sugestija je da umesto krsta Stefan Nemanja u ruci drži mač, jer je mač simbol nastanka države. I u konkursnoj dokumentaciji traženo je od vajara da prikažu Stefana Nemanju u zrelim godinama kao vladara, a ne kao monaha. U skladu sa sugestijama komisije vajar je izmenio svoje rešenje, pa se u svim kasnijim rešenjima pojavljuje mač, što mislim da je primerenije", izjavio je Vesić.

Na pitanje zašto je cena spomenika tajna, navodi da to nije ništa misteriozno i da je zahtev vajara bio takav da se cena spomenika ne objavljuje do završetka radova.

Istakao je da je to urađeno po zakonu, inače ne bi moglo da bude urađeno.

"Ne mislite valjda da bi Vlada Srbije donela odluku koja je suprotna zakonu. Ne vidim razloga da posle završetka spomenika i dobijanja dozvole od vajara ta cena ne bude objavljena, jer je tako u ugovoru koji imamo sa njim", napominje Vesić.

Pošta će, kaže biti iseljena, jer sa odlaskom Železničke stanice, prema njegovim rečima, ta pošta nema smisla. (kraj) lj/dpv

Share: