Položaj Srba u regionu

21:21 02. 02. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović ocenio je da danas postoji volja da se položaj Srba u regionu poboljša, što nije uvek bilo, pa su samim tim i problemi nakupljeni, ali da postoji i rezultati, koji još možda nisu vidljivi u okolnim zemljama zbog zatvorenosti sistema u kojima žive.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković istakao je, na sednici Odbora na temu "Položaj i perspektive Srba u regionu u kontekstu podrške Republike Srbije i uticaja na položaj srpske zajednice u regionu", da položaj Srba u Makedoniji u svakom pogledu zavisi od međunarodnog položaja Srbije, kako u ekonomskom, tako i političkom pogledu.

On je rekao da je Srbija počela ekonomski da prednjači u regionu, pa je i položaj Srba u Makedoniji počeo da se menja, piše u saopštenju Skupštine Srbije.

Stoilković je naveo da je to najveća pomoć koju Srbi u Makedoniji mogu da dobiju, a s obzirom da se i pozicija Srbija u prethodnih nekoliko godina promenila, počeli su i projekti i otvorio se prostor za dalju saradnju. (kraj) vbr/lč/dpv

Share: