Ozakonjenje istopolnog braka

17:58 09. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - U Srbiji će dva muškarca ili dve žene moći da pred matičarom ozakone vezu ili da kod notara sklope vanbračnu zajednicu, predviđa dokument Polazne osnove za izradu Zakona o istopolnim zajednicama, koji je objavljen na portalu e-uprave, pišu Večernje novosti u onlajn izdanju.

Polazne osnove za izradu Zakona o istopolnim zajednicama regulišu porodične odnose među partnerima, izdržavanje dece, ako ih ima, nasleđivanje, prava iz radnog odnosa i neregistrovanu istopolnu zajednicu.

Ozakonjenje gej veze, prema prednacrtu zakona, podrazumeva svedoke na venčanju, a po ulasku u zajednicu parovi su dužni da brinu jedno o drugom, uključujući i brigu o eventualnoj deci partnera.

Ova zajednica, kao i klasična bračna zajednica, prestaje smrću jednog od partnera ili u sudskom postupku kroz poništenje ili raskid.

Ukoliko u istopolnoj zajednici ne živi maloletno dete, ta zajednica može da bude raskinuta putem sporazumne izjave pred matičarom.

U slučaju poništenja ili raskida zajednice, kod deobe imovine, preuzima se pravilo Porodičnog zakona kojim su odvojene predbračna imovina i imovina stečena u braku. 

Nasleđivanje imovine, penzije i poreske obaveze regulisani su identično kao za bračne zajednice muškarca i žene. Nezaposleni član istopolne zajednice ima pravo na zdravstveno osiguranje zaposlenog člana te zajednice, kao i socijalnu zaštitu i dečju zaštitu.

Za slučaj smrti ili invaliditeta istopolnog partnera predviđeno je pravo na odštetu za duševne bolove, prenose Večernje novosti.

Matičari su dužni da vode Registar istopolnih zajednica, kao elektronsku bazu svih istopolnih zajednica koje su sklopljene na teritoriji Srbije ili onih koje su naši državljani sklopili u inostranstvu.

Ukoliko partneri žive u istopolnoj zajednici najmanje tri godine i overe izjavu o tome kod notara, ta zajednica se pravno izjednačava sa klasičnom vanbračnom zajednicom.

Zabranjeno je sklapanje istopolne zajednice licima koja su nesposobna za rasuđivanje, krvnim srodnicima po pravoj liniji i srodnicima po osnovu usvojenja.

Ovu zajednicu ne mogu da ozakone srodnici u pobočnoj liniji i to: "rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, deca braće i sestara, zet i tašta". U ovoj odredbi su "pomešani polovi", konstatuju Večernje novosti, zato što je "očito preuzeta iz Porodičnog zakona". (kraj) dep

Share: