Ugrožena prava Srba

17:06 23. 02. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je danas da UNMIK mora nastaviti svoju misiju u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom i mora ostati angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, što je u slučaju srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji pitanje opstanka na toj teritoriji.

Selaković je, na onlajn skupu 46. redovnog zasedanja Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, predočio da su više od 20 godina od usvajanja rezolucije SB UN 1244, osnovna ljudska prava, garantovana međunarodnim konvencijama, uključujući pravo na život, integritet i dostojanstvo, na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena.

"Zaštita prava manjina u Srbiji je na najvišem nivou i u skladu sa standardima Saveta Evrope i OEBS. U tom smislu očekujemo, a zarad obezbeđivanja dugoročnog mira i stabilnosti, posebno u našem okruženju, da i druge države posvete dužnu pažnju zaštiti i unapređenju prava i sloboda pripadnika srpske manjine, kao i etničke zajednice", naglasio je Selaković.

Prema njegovim rečima, usled pandemije kovid-19, veoma važno pojačati napore da se zaštite ljudska prava svakog pojedinca i da se osigura da niko ne bude ostavljen po strani.

"Srbija je od početka krize preduzimala sve neophodne mere za suzbijanje pandemije u najboljem interesu svih građana, bez diskriminacije po bilo kom osnovu", istakao je on, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Ozbiljno smo pristupili vakcinaciji stanovništva, polazeći od premise da je vakcinacija danas najvažnije pitanje od javnog interesa", dodao je on. 

Selaković je pozvao države ujedine u naporima da se omogući ravnomerna distribucija vakcina, kako bi se svima pružila mogućnost da steknu imunitet. (kraj) vip/ivt/dpv

Share: