Od Krušika, do formiranja ZSO

17:40 23. 02. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas "kompromisne amandmane" na izveštaj o Srbiji, u kojima se vlasti Srbije pozivaju da reše afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija, slučaj Savamala i konstatuje da je došlo do pogoršanja stanja kada je reč o slobodi medija.

Poslanici su podržali amandmane u kojim se originalni tekst izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika dopunjuje nešto oštrijim ocenama izbornih uslova u Srbiji, osudom napada na poslanicu Tanju Fajon i pozivom na nastavak međupartijskog dijaloga.

Za amandmane je glasalo 56 od 70 članova tog odbora, objavio je ranije portal Juropijan vestern Balkans.

U toku je glasanje o izveštaju u celosti, a kako je saopštio predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Dejvid Mekalister, rezultati će biti objavljeni u pisanoj formi čim budu prebrojani glasovi.

"Srbija se poziva da postigne uverljive rezultate… u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno kada je reč o slučajevima oko kojih postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija", navodi se u jednom od amandmana.

U istom amandamnu se ponavlja poziv iz 2018. godine da se reši slučaj "nezakonitog uništavanja privatnog vlasništva u beogradskoj četvrti Savamala".

U izveštaju se poziva Srbija i da postigne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kako bi rasformirala velike kriminalne grupe koje su se proširile van granica Srbije.

"Izražavamo zabrinutost zbog rastućeg nasilja ekstremističkih grupa i organizovanog kriminala i pozivamo vlasti da do kraja istraže i slučajeve koje su otkrili istraživački novinari ili uzbunjivači i da pozovu na odgovornost javne službenike koji su za to odgovorni", navodi se u jednom od amandmana.

Evropski parlament osudio je javne napade i govor mržnje kojima su u Skupštini Srbije izloženi Tanja Fajon i drugi poslanici, ali njeno ime nije navedeno, već samo funkcija predsedavajuće u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravljaju promene uvedene radi boljeg funkcionisanja Skupštine Srbije, ali smatraju da su te promene samo kozmetičke.

U usaglašenim amandmanima osuđeni su i napadi poslanika Skupštine Srbije sa skupštinske govornice na političke protivnike, nezavisne medije i novinare.

U tekstu je pooštren deo u kome se govori o medijima i više se ne navodi da nedostaje napredak na medijskim slobodama, već da je došlo do "pogoršanja stanja", ali i da je primetan "agresivni rečnik, uznemiravanje, pa i govor mržnje prema poslanicima parlamentarne opozicije, nezavisnim intelektualcima, novinarima i uglednim pojedincima, koji dolaze i od članova vladajućih stranaka, čija obaveza da poštuju sve predstavnike medija je od ogromne važnosti".

Od vlasti u Srbiji se i u prvobitnom tekstu tražilo da preduzme hitne korake i garantuje slobodu izražavanja i nezavisnost medija, ali se u kompromisnim amandmanima vlast poziva i da "osigura pravu istragu tih slučajeva".

Podsećajući da je dogovor Beograda i Prištine o budućim odnosima od suštinske važnosti za evrointegracije, u kompromisnim amandmanima pozdravlja se aktivno i konstruktivno učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom i primena obaveza preuzetih Briselskim sporazumom.

U tekstu se naglašava neophodnost primene dosadašnjih sporazuma, a posebno osnivanje Zajednice srpskih opština "bez daljeg odlaganja". (kraj) vip/ivt/dpv

Share: