Politika

Đozep Borelj u razgovoru sa čelnicima Atlantskog saveta o perspektivi proširenju EU

Geopolitičko takmičenje na Balkanu

23. 02. 2021. 18:45 | FoNet | Milica Rilak

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj izjavio je danas da nije fer reći da se EU "samo pretvara" da želi proširenje na Zapadni Balkan i u onlajn razgovoru sa čelnicima Atlantskog saveta je istakao da naš region ima mesto i budućnost u EU, ali da države pre toga moraju da urade "domaći zadatak".

Države Zapadnog Balkana moraju da sprovedu reforme i dostignu standarde kako bi postale članice EU, naglasio je Borelj, odgovarajući na pitanje više savetnice u beogradskoj kancelariji Atlantskog saveta Maje Piščević, koja je navela da se stiče utisak da se EU "samo pretvara" da želi proširenje na Balkan.

"Moram da odbijem ideju da se samo pretvaramo, ali moramo bii sigurni da se proširenje sprovodi u skladu sa našim pravnim tekovinama", rekao je Borelj.

Borelj je konstatovao da postoji "rastuće geopolitičko takmičenje" na Balkanu, u kome učestvuju Rusija, Kina i Turska, kao i da se vodi "bitka narativa" o tome da drugi daju vakcine i pomoć i da pomažu više od EU.

"Izgleda da nismo toliko dobri u propagandi", ocenio je Borelj i dodao da EU nastavlja put ka proširenju "korak po korak", sa željom da perspektiva članstva bude motor reformi u regionu. (kraj) is/mr/dpv

Share: