Saglasni s patrijarhom

18:00 03. 03. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predstavnici opozicije pozdravili su stav patrijarha Porfirija o međustranačkom dijalogu i prevazilaženju društvenih podela, navodeći da on kao autoritet, iako je Srbija sekularna država, može da doprinese smirivanju tenzija u društvu, piše danas Nova.rs.

Portal podseća da je patrijarh, gostujući a RTS u emisiji Upitnik, rekao je da nije razmišljao da se uključi u dijalog vlasti i opozicije, ali da se trudi da razume aktere pomenutih pregovora.

Komentarišući tu izjavu, lider Dveri Boško Obradović za Nova.rs navodi da uloga novog patrijarha može biti presudna za smirivanje nagomilanih tenzija u društvu i za izbegavanje scenarija građanskog rata koji nam, prema njegovim rečima, preti.

Sličan stav deli i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji ističe da bi potpisao svaku reč koju je Porfirije izgovorio.

"Potpisujem svaku reč koju je njegova svetost patrijarh Porfirije rekao o potrebi prevazilaženja podela u našem društvu i smanjenja tenzija koje danas postoje. Odgovornost je na svima koji se bave politikom da svojim ponašanjem doprinesu tome i da dijalog iskoriste za postizanje dogovora koji će pomoći izlasku duboke krize u kojoj se kao društvo nalazimo", rekao je Đilas.

Da patrijarh Porfirije može da doprinese smirivanju tenzija, bilo društvenih ili političkih, smatra i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić. (kraj) is/ivt/dpv

Share: