Ćutanje Vlade o Šeri Bler

20:38 10. 03. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ni Vlada Srbije, ni advokatska kancelarija Šeri Bler nisu odgovorili na pitanje Radija Slobodna Evropa o objavi britanskog Telegrafa da je Srbija unajmila njenu kancelariju povodom navoda da država sprovodi pritisak na privatnog telekomunikacionog i medijskog operatora Junajted grupu.

Telegraf je 6. marta objavio da je do informacije o angažovanju Šeri Bler u ovom slučaju došao uvidom u dokumente i da je ona u njima navedena kao prvi kontakt, uz još pet advokata iz njene firme.

U tom tekstu se navodi da je Srbija angažovala kompaniju "Omnia stratedži" zbog navoda da država vrši pritisak na nezavisnu televizijsku i internet kompaniju u pokušaju vladajuće partije da "ojača svoju moć".

Dodaje se da je pravna firma Šeri Bler dobila ugovor za odbranu "autokratskog" režima koji prima savete od kompanije njenog supruga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Advokatska kancelarija Šeri Bler nije odgovorila na upit RSE u vezi sa navodima Telegrafa, a ni iz Vlade Srbije nije stigao odgovor na pitanje da li je angažovala tu advokatsku kancelariju, i ako jeste koliko bi Srbiju koštale usluge te firme.

Telegraf je naveo da se ne zna koliko će ovaj angažman koštati poreske obveznike u Srbiji, ali da je poznato da pravne usluge Šeri Bler koštaju oko 1.160 evra po satu.

Šeri Bler je supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji preko istoimenog Instituta za globalne promene već šest godina savetuje Vladu Srbije, dodaje list. (kraj) is/ivt/dpv

Share: