Srbiji 12 miliona evra

16:12 11. 03. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Evropska komisija je u okviru Evropskog fonda solidarnosti namenila Srbiji skoro 12 miliona evra, kako bi doprinela borbi protiv kovida, saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Ta sredstva će biti usmerena na hitnu podršku stanovništvu i na mere prevencije, praćenja i kontrole širenja bolesti, kao i za medicinsku i ličnu zaštitnu opremu, a namenjena su i kao nadoknada troškova koje je Srbija prethodno imala u borbi protiv pandemije.

Donacija potiče iz Evropskog fonda solidarnosti i deo je većeg paketa od 530 miliona evra, a planirano je da ukupna pomoć bude usmerena ka 17 zemalja članica i tri zemlje kandidata, među kojima je i Srbija.

Nakon što Evropski parlament i Evropski savet odobre odluku Komisije, sredstva će biti distribuirana državama.

Komesarka EU za koheziju i reforme Eliza Fereira je izjavila da je Fond solidarnosti konkretna demonstracija evropske solidarnosti, i nikoga ne ostavlja na cedilu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija podržala Srbiju od početka pandemije donacijama od 17 miliona evra, koje su obezbedile transportne kapacitete zaštitne opreme poput maski i rukavica, kao i respiratore, kontejnere za trijažu i vozila hitne pomoći. (kraj) is/dal/dpv

Share: