Trudnice ne vakcinisati

18:14 24. 03. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Epidemiolog Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izjavio je danas da je do sada u Srbiju uvezeno ukupno 2.820.000 doza vakcina četiri proizvođača.

"Do sada je ukupno dato 2.176.000 doza sve četiri vakcine. Jednu dozu je primilo nešto više od 1,3 miliona građana, a obe doze više od 860.000 građana", rekao je Šaponjić u Skupštini Srbije na sednici Pododbora za praćenje epidemiološke situacije.

On je naveo da je vakcinu primilo 52 odsto žena i 48 odsto muškaraca što, kako je rekao, "pokazuje da su žene odgovornije prema zdravlju i da ih ima više u našoj populaciji".

Odgovarajući na pitanja, Šaponjić je rekao da vakcine kineskog i ruskog proizvođača ne smeju da se koriste kod osoba koje su imale bilo kakve ozbiljne alergijske reakcije u anamnezi.

"Vakcina Fajzer i Astrazeneka mogu bez ikakvih ograničenja da se primene kod bilo koje alergije u anamnezi, osim kod alergija na prethodnu dozu iste vakcine ili na neku od komponenti vakcine", kazao je Šaponjić.

On je naveo da je od početka imunizacije protiv kovida prijavljeno i istraženo oko 600 neželjenih događaja nakon imunizacije, koji uključuju samo one koji odudaraju od očekivanih."Ukupno smo imali četiri anafilaktičke reakcije i sve su sanirane na licu mesta bez ikakvih posledica", rekao je Šaponjić.

Upozorio je da se nijedna od ove četiri vakcine ne preporučuje trudnicama. (kraj) is/lč/dpv

Share: