Kurti objavio kraj dijaloga

20:43 24. 03. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Najnovijom porukom da dijalog Beograda i Prištine mora biti zasnovan na četiri ultimatuma Srbiji, Aljbin Кurti je na bestijalan način objavio kraj dijaloga i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu u proteklih osam godina, ocenio je danas direktor Кancelarije Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da Кurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Кosovo i navodne zločine na Кosovu i Metohiji direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa.

To se posebno odnosi na njegov stav da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, ukazao je Petković.

On je istakao da je na taj način Кurti pokazao da ga apsolutno ne zanimaju pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rešenja na ovim prostorima, uz međusobne napore ka građenju mira i suživota.

Prema Petkovićevim rečima, umesto toga, Кurti direktno ruši mir i stabilnost u regionu i od Zapanog Balkana pravi tinjajuće bure baruta.

Razgovori u Briselu zasnivaju se na principima međusobnog građenja poverenja i normalizacije odnosa i u njima Srbija učestvuje u najboljoj volji. Beograd je do sada ispunio sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga i isti odnos očekuje i od druge strane, istakao je Petković. (kraj) is/lč/dpv

Share: