Potrebne političke promene

18:14 25. 03. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je Srbija zabeležila značajan ekonomski napredak, ali da je neophodno da ostvari političke promene u više oblasti, kao što su medijske slobode i usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

Važno je da novinari i organizacije civilnog društva budu zaštićeni, jer je svaki napad na njih neprihvatljiv, rekao je Bilčik na konferenciji za medije u Evropskom parlamentu.

Bilčik je naveo da je usklađenost spoljne i bezbednosne politike Srbije sa EU oko 60 odsto i ocenio da u toj oblasti ima prostora za napredak.

Budućnost Srbije je evropska, a ne ruska ili kineska, ocenio je Bilčik.

On je izjavio da je pandemija virusa korona uticala na proces proširenja EU, poverenje stanovnika Zapadnog Balkana u Uniju, kvalitet demokratije, geostratešku borbu u regionu.

Postoje manipulativne kampanje Rusije i Kine, ali uz podršku nekih snaga na Zapadnom Balkanu, rekao je Bilčik, uz konstataciju da je želja EU da, što je pre moguće, uputi vakcine u region.

Proširenje EU je strateški cilj Evropskog parlamenta, izjavio je Bilčik i dodao da vlada u Beogradu insistira da su evropske integracije njen prioritet.

Ali, uz to su potrebne i reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđu, rekao je Bilčik i izrazio nadu da će doći u Srbiji do ostvarenja međustranačkog dijaloga. (kraj) lj/drp/dpv

 

Share: