Završena vežba "Odgovor 2021"

20:38 17. 04. 2021. FoNet

PARAĆIN - Posle danas završene Združeno-taktičke vežbe "Odgovor 2021" Vojske Srbije i policije na poligonima "Orešac" i Pasuljanske livade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na to kako zajednički rade vojska i policija, a potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je ocenio da su Vojnici pokazali izuzetan nivo profesionalnosti i obučenosti.

"Predsednik i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić je dao visoku ocenu jedinicama koje su izvodile vežbu, zbog čega su naši vojnici izuzetno ponosni", rekao je Stefanović.

"Veoma sam ponosan na ono što smo danas mogli da vidimo u Orešcu, nedaleko od Bele Crkve i Vršca, u Banatu, i ovde na Pasuljanskim livadama. Videli smo kako zajednički mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, naša vojska i naša policija", kazao je Vučić i dodao da su "svi impresionirani nečim novim što smo videli u rejonu Pasuljanskih livada". "A to je kako 'Pancir' gađa", nastavio je Vučić. "Za one koji ne znaju, to je pet hiljada metaka, govorim samo o topovima, a ne pričam o raketama koje 'Pancir' koristi za gađanje vazduhoplova, pet hiljada metaka od 30 milimetara u minutu – to je bukvalno da se brdo ruši. To je ogromno pojačanje za Vojsku Srbije". 

Rekao je da se na ovakvim vežbama vidi i "koliko nam je još ulaganja potrebno", najavivši da će tih ulaganja biti. Vučić je istakao da će Srbija "daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem naše vojske i policije" moći da deluje preventivno i da odvrati "svakog agresora", te da se osposobljenost odnosi i na "eventualne terorističke akte". 

U vežbi "Odgovor 2021" učestvovalo je oko 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije. Sposobnosti su prikazali pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP, saopštilo je Ministarstvo odbrane. (kraj) dep

Share: