Plan za eko spas

17:29 21. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Stranka slobode i pravde (SSP) predstavila je "hitan Eko plan za spas Srbije" sa konkretnim merama za zaštitu vazduha, zemljišta i vode, a predsednik Odbora za ekologiju SSP Igor Radošević je poručio da godišnje, zbog povećanog zagađenja vazduha, u Srbiji umre 10.000 ljudi, a da država ne preduzima gotovo ništa da obezbedi čist vazduh.

Radošević je, kako se ističe u saopštenju SSP, naglasio da poslednja merenja pokazuju da je više gradova u Srbiji među najzagađenijim u svetu, a posebno Bor, Majdanpek, Smederevo, Valjevo, Novi Pazar, Užice, Kraljevo, Niš, Novi Sad i Beograd.

"TENT Obrenovac i Kostolac zajedno zagađuju kao zajedno sve elektrane u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj i Bugarskoj. U EU 150 elektrana proizvodi godišnje 600.000 tona sumpor-dioksida dok TENT Obrenovac i Kostolac zajedno proizvode 300.000 tona sumpor-dioksida (od dozvoljenih 55.000 tona)", tvrdi Radošević. 

Stranka slobode i pravde u svom Eko planu navodi da se zalaže za zabranu prodaje lignita lošeg kvaliteta "koji se koristi u elektranama i individualnim ložištima a ostavlja katastrofalne posledice po zdravlje stanovništva", kao i za državno subvencionisanje za prelazak kućnih ložista na gas. (kraj) lj/mr/dpv

Share: